Pyszne, jabłkowe ciastka, które są idealne na szybki i prosty deser. Niebo w gębie.

Dzisiaj przygotujemy pyszne, jabłkowe ciastka, które są idealne na szybki i prosty deser. Te owalne pyszności pachną cynamonem i mają delikatny, owocowy smak. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Około 350 g mąki (dodawaj stopniowo)
  • Szczypta soli
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Cukier i cynamon do obtoczenia

Przygotowanie:

W misce ubij jajko z cukrem, aż dobrze się połączą. Dodaj mleko i olej, a następnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 350 g), mieszając ciasto. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach.

Dodaj starte jabłko do ciasta i dobrze wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki, aby można było formować z niego owalny kształt. Uformuj owalny kształt z ciasta. Możesz usmażyć ciastka na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, lub upiec je w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

Jeszcze ciepłe ciasteczka obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Smacznego!