Jak dusić kapustę, aby była bardzo smaczna: kilka praktycznych wskazówek.

Duszona kapusta nie bez powodu uznawana jest za królową dań, jest Słowiańskim specjałem, którego nie może zabraknąć na żadnym stole. Kapusta bardzo często stosowana w dietach jako danie główne, które doskonale sprawdza się jako ciepły posiłek, gdy nasze menu jest mocno ograniczone.

Duszona kapusta doskonale sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, do mięsa lub pieczonej kiełbasy. Zachęcam do przygotowania garnka takiej kapusty na następnego grilla ze znajomymi, doskonale uzupełni twoje dania, a twoi goście będą zachwyceni.

Do przygotowania duszonej kapusty możesz użyć kapusty białej lub czerwonej, świetnie też sprawdzi się młoda kapusta.

Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze i nisko kaloryczność tego warzywa, w 100 g kapusty jest ok. 30 kcal. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, jest bogatym źródłem fosforu, potasu, wapnia i innych cennych składników mineralnych.

Duszona kapusta poprawi poziom twojego cholesterolu, wzmocni odporność i wspomoże prawidłową przemianę materii. Sprawdź, jakie przygotowaliśmy dla ciebie wskazówki, aby przygotowana przez ciebie kapusta była smaczna, a jednocześnie nie straciła wartości odżywczych.

Przy wyborze kapusty w sklepie, kieruj się przede wszystkim kolorem liści i twardością. Kapusta powinna być twarda, a liście zielone i lub fioletowe w przypadku czerwonej kapust, a także świeże i jędrne…

Przygotowanie duszonej kapusty rozpoczynamy od posiekania 1 cebuli i 1 marchewki, następnie wrzucamy posiekane warzywa na rozgrzaną patelnie z 1 łyżką oleju. Piecz na patelni około 5 minut, aż do uzyskania koloru złotego.

Następnie posiekaną wcześniej kapustę dorzuć do upieczonej cebuli, następnie po 5 minutach wlej odrobinę wody i puszkę pasaty pomidorowej. Pozostaje dusić danie przez około 40 minut, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody, tak aby kapusta nie przywarła. Młodą kapustę dusimy zdecydowanie krócej, po ok. 15 minutach powinna być miękka.

Czerwona kapusta może być przygotowana bez dodatku warzyw, doskonale smakuje doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej.

Nasza wskazówka dla ciebie to po pierwsze solić kapustkę dopiero chwilę przed końcem duszenia. Po drugie, użyj soli himalajskiej, jeśli chcesz, aby potrawa była zdrowsza. Dodatkowo możesz wyeliminować olej, duszenie przeprowadzić jedynie na wodzie.

To doskonałe sposoby na to, aby duszona kapusta była jednocześnie zdrowa, pełna witamin, a co najważniejsze pyszna i aromatyczna.

Do przyprawienia użyj soli himalajskiej, pieprzu, 4 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki ziela angielskiego, odrobinę papryki czerwonej. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!