Od dziś tylko tak smażę grzyby, bo wychodzi pysznie – Znikają ze stołu w kilka chwil

Niedawno rozpoczął się znowu sezon na grzyby. Gdziekolwiek nie wejdziemy do lasu jest możliwość spotkania kogoś, kto właśnie wyszukuje tych przysmaków. 

Dlaczego więc nie skorzystać z przepisu na najlepsze pieczarki? W tym tekście chcemy przybliż Państwu przepis na wyśmienite pieczarki w białym winie!

Potrzebne składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 1/2 suszonej papryki chili
  • można dodać sól do smaku

Przygotowanie naszego dania jest banalnie proste. Pierwszym co należy zrobić jest pokroić nasze pieczarki, dodać do nich obrany, pokrojony czosnek oraz pokrojoną paprykę chili. Następnym, co robimy jest rozgrzanie patelni, na którą nalewamy oliwę.

Oliwą należy zalać cały spód naczynia! Na rozgrzaną na patelni oliwę dodajemy czosnek i paprykę – smażymy przez około minutę. Następnym krokiem jest dodanie naszych grzybów. Można je posolić dla smaku, ale nie jest to czynność wymagana, przecież nie wszyscy w kuchni używamy sól.

Naszą następną czynnością, po tym, jak grzyby zrobią się miękkie, jest dolanie do wszystkiego białego wina.

Po zalaniu grzybów winem należy wszystko razem gotować kolejne 5 minut, po to, aby z naszej potrawy wyparował alkohol. Ostatnim już krokiem naszych kuchennych czynności będzie dodanie do potrawy zielonej pietruszki.

Na koniec dusimy wszystko razem przez kolejne 5 minut i gotowe! Nasze pieczarki pachną pięknie i są gotowe do spożycia. Smacznego!