Najprostszy sposób uprawy boczniaków w domu. Już nie kupuje grzybów w sklepie

Boczniaki są bogatym źródłem potasu, cynku, żelaza, fosforu, białek i węglowodanów. Grzyby te poprawiają pracę jelit, zwiększają odporność oraz usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu. Jeśli jesz tylko 1 boczniaka dziennie przez 2 miesiące, możesz obniżyć poziom cholesterolu o 33% !

Aby uprawiać boczniaki samodzielnie, nie musisz być specjalistą od uprawy grzybów. Wszystko czego potrzebujesz to znajomość technologii i zgodność z zasadami bezpieczeństwa.

Potrzebujemy do tego samej grzybni (grzybni) i gleby (substratu).

Przygotowanie gleby

Jako podłoże odpowiednie są słoma jęczmienna, łuska gryki, kolby kukurydzy lub łuska słonecznika. Nie warto brać wiórów i trocin: raczej trudno jest wyhodować na nich grzyby. W sumie będziesz potrzebować 8-10 kg zmiażdżonych surowców.

Aby gleba była miękka, sprężysta, zwilżona i wolna od pleśni, przed sadzeniem potraktuj ją gorącą parą. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj przez godzinę, a następnie umieść pod prasą i ostudź do 25 stopni.

Przygotowanie grzybni i sadzenie grzybów