Już nigdy nie będziesz się wahać, co zjeść na szybki obiad lub kolację: Przepisy na doskonałe jednominutowe zupy, które możesz przygotować nawet z zamkniętymi oczami.

Doskonałe i szybkie zupy, które rozgrzeją, sycą i przygotujesz je w mgnieniu oka. Z tej oferty możesz wybrać doskonałą zupę na każdy dzień.

Doskonała zupa z knedlami mięsnymi

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ryżu
  • 40 g zielonej cebuli
  • Sól, pieprz i zioła do smaku
  • Liść laurowy

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę i włóż do niej startą marchewkę i ziemniaki. Z mielonego mięsa uformuj kulki. Gdy ziemniaki będą gotowe, do zupy dodać klopsiki, ryż, liść laurowy, sól i pieprz. Na koniec dodać posiekaną zieloną cebulę i zioła.

Szybka zupa kalafiorowa z serem i marchewką

Potrzebujemy na 8 porcji:

  • 1 główka średniej wielkości kalafiora, podzielona na różyczki
  • 1 starta marchewka
  • 1/4 szklanki posiekanego selera
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (można zastąpić 2 szklankami bulionu zamiast 2 szklankami wody)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego sera
  • słodka lub ostra papryka, lub inne przyprawy

Przygotowanie;

Kalafior pokroić na małe różyczki. Zetrzyj marchewkę, a seler pokrój na małe kawałki. Kalafiora, marchewkę i seler włożyć do rondelka i zalać bulionem lub wodą z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Rozpuść masło w innym rondlu na małym ogniu. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Stopniowo wlewaj mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Zmniejsz ogień i dodaj starty i roztopiony ser. Odstawić i wymieszać z masą kalafiorową. Doprawiamy w razie potrzeby i podajemy.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Ziemniaki oczyścić, umyć, pokroić w mniejszą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Dodać zmielony kminek, paprykę, majeranek i olej. Gdy ziemniaki się ugotują, dodajemy czosnek i całość miksujemy blenderem zanurzeniowym. Przed podaniem możemy posypać powierzchnię startym wędzonym tofu.

15-minutowa zupa z puszystymi knedlami z kaszy manny

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2 opakowania mrożonych warzyw – ja dodaję też mieszankę z brokułami, ale to już zależy od Was
  • Sól i pieprz (tylko trochę)
  • Zupa warzywna

Knedle:

  • 2 jajka
  • 7 łyżek semoliny dziecięcej
  • Kilka kropel olejku

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło i krótko podsmaż na nim warzywa. Następnie wlej wrzącą wodę z czajnika i poczekaj, aż się zagotuje. W międzyczasie przygotujemy gnocchi. Jajka ubić z odrobiną oleju i soli. Następnie dodaj odrobinę sody oczyszczonej i stopniowo semolinę. Mieszamy aż uzyskamy gęstszą kremową konsystencję .

Dobrze jest, jeśli przed przygotowaniem ciasto odłożymy na godzinę do lodówki, wówczas kluski będą jeszcze smaczniejsze , ale ja też robię je od razu. Gdy warzywa będą miękkie, weź łyżkę, zanurz ją we wrzącej zupie i dodawaj pojedyncze gnocchi bezpośrednio do gotującej się zupy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe – zajmuje to około 3-4 minut.

Zupa drożdżowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g warzyw korzeniowych
  • 1 kostka drożdży
  • olej
  • domowe warzywo

Dla gnocchi:

  • 1 jajko
  • Olej

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Warzywa korzeniowe oczyść i pokrój w makaron lub zetrzyj na grubej tarce. Na cebulę połóż starte warzywa, chwilę podsmaż, następnie pokrusz drożdże i pozwól im się rozpuścić, cały czas mieszając. Następnie zalać 1,5 l wody i dodać ok. 2 łyżeczki domowych warzyw (do smaku). Gotuj krótko, aż warzywa będą miękkie.

Do kubka wbij całe jajko, dodaj ok. 1/2 łyżki oleju i ciągle mieszając dodawaj młodą semolinę, aż powstanie gęste ciasto. Za pomocą łyżki wrzucaj (lub ewentualnie przez maszynkę do gnocchi) do gotującej się zupy. Chwilę gotujemy (ok. 1-2 min.). Na talerzach możemy jeszcze posmakować i udekorować natką pietruszki.

Zupa kalafiorowo-fasolowa

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • ½ kg kalafiora
  • 1 szklanka średniej fasoli z puszki (odsączonej z marynaty)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • Sól dla smaku
  • Gotowany kurczak

Przygotowanie:

Doprowadzić wodę i bulion do wrzenia. Dodajemy pokrojonego kalafiora i gotujemy do miękkości. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy. Wylać na talerz lub miskę i podawać na ciepło.

Zupa brokułowa z bambino

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 200-250 g bambino, serka śmietankowego lub innego serka topionego
  • 200 g brokułów – podzielonych na różyczki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor. Do cebuli dodaj posiekane grzyby i startą marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę smażymy wszystko razem.

Warzywa zalać wodą (najlepiej bulionem), a gdy płyn się zagotuje, dodać brokuły (można też użyć brokułów mrożonych). Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 10 minut. Na koniec wmieszaj roztopiony ser do zupy i gdy się całkowicie rozpuści, zupa jest gotowa.

Marchew z imbirem na ból gardła

Potrzebujemy na 4 osoby:

  • 4 kawałki marchewki
  • 1 śmietana do gotowania
  • 1 domowy bulion warzywny (jeśli go nie masz, zamiast wody użyj bulionu warzywnego)
  • 1 sztuka selera
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 kawałki pietruszki
  • Kawałek pietruszki (korzeń)
  • Szczypiorek
  • Sól
  • 1 korzeń imbiru
  • woda

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaka obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodaj warzywa. Zalać wodą i zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać starty imbir i czosnek. Gotujemy 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj blenderem, po czym ponownie postaw na kuchence i wlej śmietanę. Poświęćmy chwilę na małe połączenie. Przed podaniem posypać posiekaną cebulą i natką pietruszki.