Jest to kruche i bardzo delikatne ciasto, które jest wyśmienite w smaku i jednocześnie bardzo sycące. Aby przygotować ten deser nie musisz posiadać nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Z pewnością to ciasto w Twoim wykonaniu zachwyci przybyłych gości.
Do miski wsyp cukier i dwa żółtka. Następnie połącz te składniki ze sobą. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, ponownie dobrze wymieszaj.
Do tej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i startą skórkę z cytryny. Następnie wymieszaj, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy ciasta.
Kolejnie podziel ciasto na dwie równe części, każdą część owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażalki, odwiń z folii. Przygotuj w między czasie formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż pierwszą część ciasta.
Teraz przejdziemy do wykonania kremu. Należy do miski wbić białka jajek, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wlej jogurt o smaku waniliowym, dodaj też 50 g mąki, następnie dokładnie wymieszaj te składniki.
Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadź w formie. Druga część ciasta zetrzyj na tarce o największych oczkach, przykryj nim krem. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
Last Updated on 21 stycznia 2022 by admin