Fantastycznie smaczne i soczyste kotleciki mięsne: Nie smażę już kawałków kurczaka – Ten jest sto razy lepszy.

Szukasz pomysłu na smaczny i niewymagający obiad, który ucieszy Twoją rodzinę przez cały weekend? Właśnie go znalazłeś.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czerwonej papryki mielonej
  • 1 łyżka ziół do smaku
  • 1 cebula
  • 100 g pomidorów
  • 50 g pietruszki
  • 3 jajka na twardo
  • 150 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Posyp i dopraw solą, czerwoną papryką i ziołami .

Odstaw do lodówki na 15 minut. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plastry, pomidory na małe kawałki. Jajka i ser ścieramy na grubej tarce i drobno siekamy.

Część sera odstawiamy do posypania. Do jajek i pozostałego sera dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać. Dodać sól i przyprawy, dodać majonez, posiekaną cykorię, cebulę i pomidory. Łączymy to wszystko razem.

Nacieramy talerz cienką warstwą oleju, układamy obok siebie plastry kurczaka i nakładamy na nie przygotowaną mieszankę. Posyp serem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni .

Życzymy smacznego!