Kapuśniak: Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Składniki:

  • 1/2 kg kapusty
  • 2 litry wody (może być mniej)
  • kiełbasa wędzona lub surowa
  • wędzone mięso
  • surowa wieprzowina (łopatka)
  • 3-4 ziemniaki
  • surowe warzywa korzeniowe
  • grzyby suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • nasiona kminku
  • sól
  • pieprz czarny (cały i mielony)
  • czerwona papryka

Przygotowanie:

Wędzone i surowe mięso gotujemy w wodzie około 1/2 godziny, następnie dodajemy kapustę, kiełbasę, warzywa korzeniowe, cebulę, całe i mielone przyprawy, 3-4 ząbki czosnku, kminek i gotujemy razem do miękkości.

Szczególnie gotujemy ziemniaki w drugim garnku, aby były miękkie. Dodaj do zupy przed zakończeniem.
Jeśli mamy grzyby, parzymy je w gorącej wodzie i lekko odparowujemy, następnie odcedzamy wodę i dodajemy ją do zupy na samym początku.

Na koniec przygotowuje się gulasz z cebulą i zwykłą mąką. Jeśli ktoś nie lubi gulaszu, może przed gotowaniem zetrzeć do zupy surowego ziemniaka. Gotujmy jeszcze chwilę. około 5 min. Smacznego!