Kiszona kapusta w pikantno-słodkiej marynacie z przepisu mojej synowej. Oryginalny, unikalny przepis.

Sezon na kiszoną kapustę jest w pełnym rozkwicie – jeśli nie zimą, to kiedy cieszyć się tym wyjątkowym smakiem i aromatem?

Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, ale dziś powiem Wam o ulubionej recepturze. W tej warzywnej pikantno-słodkiej marynacie, możesz zakochać się już od pierwszej łyżki.

Składniki:

  • Biała kapusta – 1 kg
  • Burak ćwikłowy – 2 sztuki
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Cebula – 2 szt
  • Woda – 500 ml
  • Ocet – 100 ml
  • Cukier – 150 g
  • Olej słonecznikowy – 100 ml
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Obierz buraki i marchewkę i drobno posiekaj kapustę. Usuń łuski z cebuli i drobno ją posiekaj na pół-pierścienie. Wymieszaj wszystkie warzywa. Wlej wodę do głębokiej miski, dodaj ocet, olej, sól, cukier i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.

Warzywa zalej gorącą marynatą, dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na 2-3 dni, umieszczając na jej górze ciężki przedmiot.

Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy i mniej intensywny smak zjedz przekąskę już następnego dnia – ta przekąska jest idealnym dodatkiem do ziemniaków, mięsa czy śledzi. Smacznego!