Proste dania mogą być zaskakująco smaczne. Kapusta po francusku pieczona w piekarniku jest doskonałym tego dowodem. Danie może nie należy do lekkostrawnych, ale z pewnością sprawdzi się podczas szybko zbliżających się chłodniejszych, jesiennych dni.
Poniższy przepis nie powinien stanowić problemu dla nikogo z Was. Pozornie długi czas wykonania w rzeczywistości wynika jedynie z dodatkowych minut, które danie spędza w piekarniku, nie absorbując gospodyni.
Kapustę oczyść z górnych liści i włóż do gotującej się wody. Pooddzielaj sparzone liście jak przy robieniu gołąbków i gotuj kolejne 2 minuty.
Usuń twarde łodygi przy pomocy noża. W między czasie obierz cebulę i pokrój w piórka. Podsmaż na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta.
Do cebuli dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie na wolnym ogniu. Zetrzyj obrane ziemniaki lub dodaj gotowany ryż do farszu.
Połącz jajko i mleko w osobnej misce z pomocą rózgi, trzepaczki lub blendera. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż liście kapusty, wyłóż połowę nadzienia i polej masą mleczno-jajeczną.
Powtórz czynność z punktu szóstego tworząc drugą warstwę. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Podawaj posmarowane kwaśną śmietaną.
Kapusta po francusku to idealny zamiennik tradycyjnych gołąbków. Dodatek mięsa mielonego i ziemniaków sprawia, że danie jest syte i odpowiada każdemu, kto lubi mięso. Jednogarnkowa forma ułatwia podanie przy rodzinnym stole lub spotkaniu ze znajomymi. Jesteśmy pewni, że pieczona kapusta przypadnie Wam do gustu.
Last Updated on 29 września 2024 by admin