300 g kapusty, 1 jajko i 150 g mielonego: Kotleciki po morawsku na talerzu – starożytny przepis za kilka zł

Doskonały obiad z kapusty i mięsa mielonego – tani, szybki i fantastycznie smaczny. Koniecznie spróbuj, jestem pewna, że pokochasz smak tego dania tak samo jak moja rodzina.

Potrzebujesz:

  • Na 12 sztuk:
  • Kapusta – 300 g
  • Jajka – 1 szt.
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Pietruszka – 3 gałązki
  • Mięso mielone – 150 g
  • Cebula – 75 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Pieprz mielony – 0,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 3 łyżki

Podejście:

Zetrzyj 300 g kapusty i 75 g cebuli na drobnej tarce. Możesz również posiekać wszystko nożem. Włóż oba składniki do głębokiej miski. Zalej wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty.

Następnie odcedź.

Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i 150 g mielonego mięsa.

Dodaj również 1 jajko oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 3 łyżki mąki i pół łyżeczki sody. Dokładnie wymieszaj wszystko rękami.

Uformuj z masy kotleciki i umieść je na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut, aż kotleciki się pięknie zarumienią.

Gotowe danie posmaruj masłem lub podawaj z ulubionym sosem. Kotleciki są bardzo soczyste, miękkie i smaczne. Podawaj je z ulubioną przystawką np. pieczonymi ziemniakami i surówką.