Szybka karkówka z krążkami cebulowymi. Niezwykle smaczne. Przepis.

Składniki:

  • 4 grubsze plastry karkówki
  • 2 łyżki oleju
  • kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • grubszy kawałek masła do smażenia mięsa
  • warzywna przyprawa
  • jajko
  • olej do smażenia
  • krążki cebulowe


Przygotowanie:

Plasterki karkówki o grubości około 2 cm delikatnie poklepać po folii spożywczej i odciąć brzegi, aby nie zwijały się podczas smażenia.

Doprawić pieprzem, skropić olejem, natrzeć wszystko mięsem i chwilę odstawić. Rozgrzej masło razem z olejem na patelni, dodaj przyprawy i pozwól im pachnieć i uwolnić swój smak.

Dodaj plastry mięsa i smaż przez około 3 minuty na małym ogniu.

Następnie odwróć i smaż ponownie przez 3 minuty. Ponownie obrócić i ponownie wszystko smażyć po 3 minutach z każdej strony.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy przygotowane krążki cebulowe, w które ubijamy jajka. Lekko posolić jajka, przykryć pokrywką i odstawić do stężenia.

Podawaj na talerzu wyłożonym dowolnymi warzywami, polane upieczonym sokiem i posypane posiekanymi zielonymi ziołami.

Smacznego!