Pyszne miękkie ciasto z bitą śmietaną, robię zawsze większą blaszkę: Moje ulubione ciasto kawowe.

Doskonały deser kawowy, który w bije rekordy popularności wśród moich gości i domowników. Jest przepyszny i nie jest wcale trudny w przygotowaniu!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • żółtko jajka – 4 sztuki
  • cukier – 140 gramów
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • woda – 50 mililitrów
  • kakao w proszku – 2 łyżki
  • mąka – 100 gramów
  • proszek do pieczenia – 10 gramów
  • białko jajka – 4 sztuki
  • kawa mielona – 1 łyżka

Krem:

  • mleko – 500 mililitrów
  • budyń karmelowy –  60 gramów
  • czarna kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
  • masło – 200 gramów
  • cukier puder – 90 gramów

Górna warstwa:

  • śmietana kremówka – 250 mililitrów
  • cukier waniliowy – 10 gramów
  • fix do śmietany – 5 gramów
  • tarta czekolada

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj biszkopt: Ubij żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj olej, ciepłą wodę, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec dodaj osobno ubite na sztywno białka.

Ciasto wylej na blachę (ok. 30 × 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 170 ° C. Najpierw ugotuj budyń: do miski odlej trochę mleka (resztę zagotuj), wymieszaj w niej budyń i kawę rozpuszczalną. Wlej do wrzącego mleka i ugotuj. Ostudź.

Stopniowo mieszaj schłodzony budyń z miękkim masłem, dodaj cukier i ubij. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i fixem. Nałóż krem ​​kawowy na ostudzone ciasto i wyrównaj. Następnie nałóż na krem ​​bitą śmietanę i widelcem wykonaj ozdobne rowki. Posyp deser kakao, kawą lub startą czekoladą.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 h. Smacznego!