Zagoszczą na stałe w Twoim menu. Tak pysznych klopsików jeszcze nie jadłaś, gwarantuję.

Masz dosyć twardych klopsów i marzysz o delikatnych klopsikach? Sprawdź przepis, który sprawi, że klopsiki zagoszczą na stałe w Twoim menu. Tak pysznych klopsików jeszcze nie jadłaś, gwarantuję!

Soczyste klopsiki nie tylko do zupy

Te aromatyczne kuleczki możesz wykorzystać do innych dań np. makaronu z sosem grzybowym, pysznego purée z koperkiem, czy nawet jako dodatek do sałatek mięsnych. Klopsiki nadają się do zamrożenia, zatem możesz zrobić więcej i mieć już gotowe do innych potraw.

Do przyrządzenia klopsików potrzebujesz:

  • Mielona wołowina 450 g lub mielone wołowo-wieprzowe
  • Bułka tarta 1/4 szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz 0,25 łyżeczki
  • Cebula w proszku 1 łyżeczka lub żywa (drobno posiekana)
  • Natka pietruszki 2 łyżeczki

Jak zrobić klopsiki do zupy?

Mielone wymieszaj z jajkiem i bułką tartą. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj mięso tak długo, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Następnie formuj w dłoniach małe klopsiki. Rada: zwilż dłonie wodą, a mięso nie będzie do nich przywierać. Możesz też włożyć rękawiczki nitrylowe. To już kwestia wygody.

Klopsiki są gotowe. Teraz wystarczy, że wrzucisz je do zupy i smacznego! Pamiętaj, jeśli chcesz je zamrozić, to tylko surowe!