Są to puszyste ciastka biszkoptowe nasączone syropem czekoladowym i obtoczone w wiórkach kokosowych, brzmi apetycznie , prawda? 🙂 Zarówno dorośli, jak i dzieci oszaleją na punkcie tego pysznego deseru!
W misce wymieszaj jajka i 150 g cukru, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj mikserem lub blenderem przez około 3 minuty. Dodaj 125 ml mleka i mieszaj kolejne trzy minuty. Następnie dodaj olej roślinny, proszek do pieczenia, mąkę i mieszaj ciasto aż będzie gładkie. Wlać ciasto do formy pokrytej olejem i papierem pergaminowym (blacha około 20 cm x 20 cm).
Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na pół godziny.
Po wyjęciu biszkoptu, pozwól mu ostygnąć, a następnie odwróć i ostrożnie wyjmij papier. Wymieszaj pozostałe mleko i cukier na patelni, dodaj do nich kakao i czekoladę. Doprowadzić masę do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Ochłodź sos do temperatury pokojowej.
Pokrój biszkopt na 16 kostek. Każdą kostkę zanurz w sosie ze wszystkich stron, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
Last Updated on 30 listopada 2022 by admin