Kokosowe ciastko, które rozpływa się w ustach. Lepiej przygotuj dwie blachy, bo zniknie w mig!

Australia jest tak daleko od nas, że niewiele wiemy o jej kuchni. Abyś mogła dowiedzieć się więcej o tym kraju, podzielę się z Tobą przepisem na jeden z tradycyjnych australijskich deserów, zwanych Leamingtons.

Są to puszyste ciastka biszkoptowe nasączone syropem czekoladowym i obtoczone w wiórkach kokosowych, brzmi apetycznie , prawda? 🙂 Zarówno dorośli, jak i dzieci oszaleją na punkcie tego pysznego deseru!

Składniki

  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 50 g czekolady
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

W misce wymieszaj jajka i 150 g cukru, dodaj cukier waniliowy i wymieszaj mikserem lub blenderem przez około 3 minuty. Dodaj 125 ml mleka i mieszaj kolejne trzy minuty. Następnie dodaj olej roślinny, proszek do pieczenia, mąkę i mieszaj ciasto aż będzie gładkie. Wlać ciasto do formy pokrytej olejem i papierem pergaminowym (blacha około 20 cm x 20 cm).

Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na pół godziny.

Po wyjęciu biszkoptu, pozwól mu ostygnąć, a następnie odwróć i ostrożnie wyjmij papier. Wymieszaj pozostałe mleko i cukier na  patelni, dodaj do nich kakao i czekoladę. Doprowadzić masę do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Ochłodź sos do temperatury pokojowej.

Pokrój biszkopt na 16 kostek. Każdą kostkę zanurz w sosie ze wszystkich stron, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

Smacznego!