Kokosowe ciasto: Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Czy uważasz, że ciasto wykonane na blasze jest zbyt zwyczajne?

W takim razie zwiedziemy Cię naszym przepisem na ciasto kokosowe, które być może znasz również pod nazwą plastry raffaello. Cudownie pachną i smakują kokosem, a dzięki kremowi są niesamowicie miękkie.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru granulowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju
  • smar do wycierania prześcieradła
  • gruba mąka do posypania blachy do pieczenia

Na posypkę:

  • 1 szklanka startego kokosa
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Do polania po upieczeniu:

  • 250ml śmietanki (31-33%)

Przygotowanie:

Blachę wysmarować masłem i posypać gruboziarnistą mąką. Do miski wsyp mąkę półgrubą, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Dodać mleko, olej, jajka i zagnieść proste ciasto. Rozłóż ciasto na blasze w równej warstwie i posyp wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem pudrem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180-185°C. Gorący jeszcze budyń zalać słodką śmietanką, która natychmiast wsiąknie. Po ostudzeniu pokroić w plastry i podawać.