Przygotuj kompot z buraków: Doskonały dla zdrowia i pomaga na różne problemy zdrowotne.
Prosty sposób na przygotowanie wyjątkowo zdrowego napoju według przepisu mojej kochanej babci.
Regularne spożywanie wzmacnia odporność i może znacząco wzmocnić zdrowie jesienią i zimą. Ten przepis obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znacząco zwiększa odporność i poprawia morfologię krwi.
Jest jedną z najlepiej krwiotwórczych substancji: zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki. Regularne picie kwasu chlebowego skutecznie zapobiega miażdżycy. Dzieje się tak dzięki naturalnemu zabarwieniu buraków – betaninie, która jest doskonałym przeciwutleniaczem.
Podwaja wchłanianie tlenu przez komórki. Kwas mlekowy zawarty w tym napoju działa również korzystnie antybakteryjnie i przyczynia się do produkcji kolagenu w skórze.
Składniki: Na garnek o pojemności 1 litra
- 750 g buraków
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 2 liście liścia laurowego
- 2 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek czarnego pieprzu
- woda
Przygotowanie:
Buraka pokroić w plasterki o grubości około 6-8 mm i mocno włożyć do dzbanka. Dodaj przyprawy do dolnych warstw buraków. Następnie dodajemy warstwę buraków i ponownie pieprzu, listka laurowego i kiełkującego czosnku. W ten sam sposób napełnij pozostałe buraki w zamykanym słoiku.
Następnie przygotuj przegotowaną wodę, w której wymieszaj łyżkę soli. Tą marynatą polej buraki. Do marynowania można również użyć mieszaniny wody mineralnej i soli. Następnie przykryj dzbanek papierowym ręcznikiem kuchennym i zabezpiecz gumką recepturką. Zamknąć ponownie zamykany kubek pokrywką.
Buraki należy bardzo ciasno upakować w słoikach, aby marynata ich nie wypchnęła. Teraz należy pozostawić słoiki na 7 dni w temperaturze pokojowej. Napar należy jednak mieszać codziennie. Następnie zawsze przykryj dzbanek nowym ręcznikiem papierowym. Po około 4 dniach proces fermentacji będzie wyraźny, a na wierzchu pojawi się piana – jest to normalne.
Po prostu wymieszaj ponownie i zawsze możesz wziąć 1 łyżkę i spróbować. Jednak pojemniki muszą być zawsze szczelnie zamknięte, ponieważ w przypadku kontaktu z powietrzem może powstać pleśń. Gotowy napój przecedzić przez sitko i papierowy ręcznik. Następnie sok rozlej do butelek, dobrze zamknij i stosuj codziennie w celu wsparcia odporności.
Cud zwany kompotem z buraków
Kompot z buraków jest skuteczny w leczeniu wielu chorób. Regularne spożywanie kompotu z buraków może poprawić pracę wątroby, pomóc oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii. Usuwa także zaparcia i inne problemy jelitowe.
Kompot z buraków otrzymywany jest w drodze fermentacji według tradycyjnej rosyjskiej receptury, o której dowiecie się w tym artykule. Poza wymienionymi korzyściami zdrowotnymi, posiada zdolność długoterminowo normalizującego ciśnienie krwi i jest niezwykle przydatny w leczeniu miażdżycy.
Składniki:
- 700 gramów obranych buraków
- 2 łyżki mąki żytniej
- 200 gramów cukru lub miodu
- 100 gramów rodzynek
- Słoik o pojemności 3 litrów
Przygotowanie:
Buraki umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Następnie wkładamy go do szklanego słoika. Dodać resztę składników, następnie zalać szklankę przegotowaną, ale ostudzoną wodą i dobrze wymieszać. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 do 7 dni , w tym czasie zawartość mieszaj 2 do 3 razy dziennie.
W razie potrzeby usuniemy powstałą pianę. Następnie wymieszaj masę, przecedź przez gazę i przechowuj w lodówce.
Sposób spożycia:
Zaleca się spożywać 3-4 łyżki 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Stosować przez 20 dni, następnie zrobić 3 miesięczną przerwę , po czym kurację powtórzyć.
Przeciwwskazania:
Kompotu z buraków nie zaleca się osobom cierpiącym na choroby nerek, problemy z przewodem pokarmowym, dną moczanową oraz osobom z niskim ciśnieniem krwi. Jeśli masz kamienie nerkowe, dobrze jest wiedzieć, że na początku oczyszczania małe kamienie mogą się przemieszczać.