Przepis na wyjątkowo pyszną koreańską cukinię z marchewką i czerwoną papryką. Znika bardzo szybko dlatego lepiej przygotuj więcej słoików.

Aromatyczna cukinia po koreańsku z czerwoną papryką i marchewką. 

Aby poczuć choć trochę lata w zimowe dni warto przygotować cukinię po koreańsku w słoikach. Jej smak jest nie do opisania, trzeba tego spróbować. Dzieci będą zachwycone porcją witamin do obiadu. Cukinia jest aromatyczna i pyszna.

Potrzebne składniki:

  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 4 łyżki octu,
  • 1,5kg cukinii,
  • 3 papryki,
  • 3 marchewki,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • kolendra,
  • 1 czosnek,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 1 ostra papryka.

Jak przygotować:

Należy umyć cukinię i cieniutko zetrzeć. Marchewki umyć i również drobno zetrzeć. Przyda się tarka do marchewki po koreańsku.

Paprykę pokroić w cieniutkie paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, sypiemy cukier.  Dodajemy przyprawy, czyli kolendrę, pieprz mielony i sól. Aby smak był bardziej aromatyczny dodajemy ocet i paprykę ostrą.

Dodajemy rozgnieciony czosnek. Rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym. Należy polać nim warzywa w misce. Mieszamy i odstawiamy na trzy godziny, aby smaki przeszły ze sobą.

Z zamarynowanych warzyw stworzy się sok.  Wkładamy ciasno warzywa do słoików i wlewamy sok. Słoiki zagotowujemy w dużym garnku ze ścierką na dnie 20 min.

Następnie odwracamy słoiki odwrócone dnem do góry, owijamy kocem i czekamy aż powoli ostygną.

Przechowujemy najlepiej w piwnicy. Pycha!