Dostępne na sklepowych półkach warzywa są w tej porze roku mało smaczne i aromatyczne. Znalazłam jednak na to sposób i dzięki temu przepisowi, w każdej chwili moja rodzina może zajadać bardzo pyszne pomidory o każdej porze roku!
Te koreańskie pomidory słynną ze swojej wszechstronności, mogą być kompletną przystawką, składnikiem pikantnych sałatek lub dodatkiem na kanapkę. Warzywa przygotowane w ten sposób mają niezapomniany aromat. Podana ilość składników powinna wystarczyć na trzy litrowe słoiki.
Do tego przepisu najlepsze będą dojrzałe, ale nie przejrzałe pomidory np. śliwkowe. Opłucz je i przekrój na pół.
Przepuść obrane marchewki przez maszynkę do mięsa (lub posiekaj za pomocą blendera) wraz z papryką i czosnkiem. Dodaj sól i cukier.
Zmiel ostrą paprykę, dodaj jej 1 łyżkę do marchewki i papryki. Wlej ocet i olej, zamieszaj. Drobno posiekaj zioła. Ułóż pomidory, zioła i marynatę w słoikach w następującej kolejności: najpierw warstwa pomidorów, potem marynata, na wierzchu zioła. Postępuj analogicznie do zapełnienia słoików, aż skończą się składniki.
Sterylizuj słoiki z pomidorami we wrzącej wodzie przez 15 minut, następnie zwiń w ciepły koc i pozostaw do ostygnięcia.
Last Updated on 24 czerwca 2022 by admin