Kotleciki greckie to smaczna i bardzo łatwa w przyrządzeniu potrawa, którą warto na stałe włączyć do swojego jadłospisu.

Umytą kaszę gryczaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia. Przeciśniętą przez maszynkę cebulę łączymy z mięsem. Następnie dodajemy jaja i przyprawy. Mieszamy.

Do powstałej masy dorzucamy kaszę. Mieszamy i formujemy niewielkie kotlety, które następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron, aż zrobią się złote. Drugą cebulę myjemy i kroimy w półpierścienie. Podsmażamy na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Następnie wlewamy sos pomidorowy i podgrzewamy. Do patelni z sosem wkładamy kotlety. Przykrywamy i dusimy około 20-25 minut na średnim ogniu. To tyle! Smacznego!

Czytaj dalej