Goście błagają o przepis na te greckie kotleciki mięsne – szybko i dziecinnie prosto

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kotletów. Najbardziej popularnym wydają się tradycyjne mielone. Czasem warto jednak pokusić się o coś zupełnie innego i spróbować nowych smaków.

Ciekawym pomysłem wydają się greckie kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, jest do tego dziecinnie proste. Za to smak, który uzyskamy podbije podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.

Składniki:

  • mięso mielone – 500 gram
  • kasza gryczana – 150 gram
  • jajka – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • sos pomidorowy – 200 gram
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • mąka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie myjemy grykę i wrzucamy ją do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do momentu, aż stanie się miękka i studzimy.

Cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do miski wrzucamy mielone, cebulę oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. mieszamy.

Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej grykę i jeszcze raz mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu, aż uzyskamy złoty kolor.

Drugą  cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na osobnej patelni. Do cebuli dodajemy sos pomidorowy i lekko podgrzewamy. Na sosie układamy przygotowane wcześniej kotleciki.

Całość przykrywamy i dusimy na patelni przez ok 20 – 25 minut. Po upływie tego czasu potrawa jest już gotowa do podania.