Ciekawym pomysłem wydają się greckie kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, jest do tego dziecinnie proste. Za to smak, który uzyskamy podbije podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
Na początek dokładnie myjemy grykę i wrzucamy ją do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do momentu, aż stanie się miękka i studzimy.
Cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do miski wrzucamy mielone, cebulę oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. mieszamy.
Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej grykę i jeszcze raz mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu, aż uzyskamy złoty kolor.
Last Updated on 22 września 2020 by admin