Nadziewane kotleciki z kurczaka: Przyrządzisz to danie tylko raz, a bliscy będą Cię prosić o więcej.

To danie gości niezwykle często na naszym stole. Lubi je cała rodzina, głównie ze względu na delikatność mięsa i bardzo dobry farsz, który nadaje całości wyjątkowego smaku.

Wystarczy, że przyrządzisz to danie tylko raz, a bliscy będą Cię prosić o więcej! Zobacz, jak łatwo przygotować kotleciki z nadzieniem.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 200 g masła
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sok z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • 300 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • pęczek dowolnych ziół

Przygotowanie:

Kurczaka najlepiej zmielić samodzielnie. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, mielone mięso można zakupić w dowolnym sklepie. Gotowy produkt umieść w misce, dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Ser zetrzyj na grubych oczkach, zioła dokładnie posiekaj. Masło podziel na drobne prostokąty i włóż do zamrażalnika. Później posłuży nam jako część nadzienia.

W kolejnym kroku wymieszaj jajka razem z sokiem cytryny (2 stołowe łyżki), dopraw solą, pieprzem. Dorzuć do tego mąkę pszenną oraz kukurydzianą, szczyptę proszku do pieczenia, a na koniec wlej ok 60-70 ml wody. Połącz wszystkie składniki. Tak powstało ciasto, w którym będziemy obtaczać mięso.

By przygotować kotlety, odrywaj z wymieszanego wcześniej mięsa po kawałku, formując z nich placek. W środku umieść kawałek uprzednio zmrożonego masła obtoczonego w serze i ziołach. Zaklej brzegi i zanurz w cieście.

Tak zapanierowane kotleciki przekładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Gotowe! Mięso podawaj z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami i/lub świeżą surówką z warzyw. Pycha!