Francuskie kotlety według tego przepisu. Twoi goście będą prosić o dokładkę już po pierwszym kęsie.

Zaskakująca prawda o daniu, które podbiło Carską Rosję! Tajemnice francuskich kotletów – od kuchni Mikołaja I, do Twojego stołu!

Danie, które przez wieki gościło na świątecznych stołach, przechodząc niezliczone przemiany, teraz dla Ciebie w pełnej krasie. Oto tajemnice przyrządzania oryginalnych francuskich kotletów, które już teraz możesz odkryć!

Początkowo ten majstersztyk kulinarny był zapiekanką z dużych kawałków cielęcego mięsa. Nieważne, co Ci podpowiada tradycja, to danie możesz przyrządzić również z porcji mięsa – konkretnie z mixu wieprzowiny i drobiu. Kluczowa zasada warstwowania jest niezmienna, ale smak… ten przeżywa rewolucję!

Czy zdajesz sobie sprawę, że za czasów Mikołaja I pomidory były bardziej ozdobą niż składnikiem? Autentyczny przepis zawierał pieczarki i ziemniaki. Pomidory pojawiły się na scenie dopiero w czasach Sowieckich, nadając potrawie soczystości. I my je wykorzystamy w naszym przepisie.

Twoje składniki to:

  • 500 g mielonego wieprzowego
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2,5 sztuki cebuli
  • 2 pomidory
  • 75 g twarogu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Sekretne kroki przyrządzania:

Zacznij od połączenia mięsa mielonego z wieprzowiny i kurczaka – zrób to samodzielnie lub użyj gotowego. Połącz oba rodzaje mięsa z jedną cebulą, starannie utartą lub posiekaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Z mięsa uformuj okrągłe płaskie kotlety i ułóż na tłuszczem wysmarowanej blasze do pieczenia. Na każdym kotlecie umieść łyżeczkę majonezu – zapobiegnie to wysuszeniu mięsa.

Plastry pomidorów i reszty cebuli pokrój i ułóż na kotletach. Najpierw układaj krążki cebuli, potem pomidora. Posyp kotlety startym serem i zapiekaj przez 30 minut w 180 stopniach.

Pro tip: Cebulę posiekaj w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tarce – doda to więcej soku! Zamiast pomidorów, spróbuj użyć smażonej marchewki, a do przypraw dodaj paprykę i krążki ostrej papryki (dla fanów ostrzejszych smaków).

I to już wszystko! Ciesz się unikalnym smakiem francuskich kotletów. Bon appétit!