Krakowskie ciasto – Pierwszorzędne kruche ciasto przykryte lekką pianką. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Odmierz 200 gramów mąki. Przesiej ją dokładnie przez sitko do miski. Do mąki dodaj posiekane na drobne kawałki masło i wymieszaj je ze sobą przy użyciu rąk.

Oddziel żółtka od białek i wlej je do miski. Wsyp do niej także cukier i proszek do pieczenia.

Do ciasta wsyp resztę mąki i zacznij je wyrabiać. Możesz dolać do niego odrobinę wody, jeżeli konsystencja nie będzie właściwa.

Blachę o wymiarach 20×30 lub 25×30 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, tak, aby jego krawędzie delikatnie wystawały ponad brzegi formy.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i ostrożnie przełóż do blachy, nawijając na wałek. Wyrównaj je na dnie formy, w razie potrzeby wyklej ubytki palcami.

Na ciasto wyłóż warstwę mrożonych owoców.