Krakowskie ciasto – Pierwszorzędne kruche ciasto przykryte lekką pianką. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Wlej do miski 4 białka i zacznij je ubijać z cukrem. W trakcie miksowania dodawaj powoli skrobię. Ubijaj pianę z białek do momentu, kiedy będzie sztywna. Uzyskaną piankę wyłóż na wierzch owoców.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C i piecz w nim ciasto przez około 40 minut. Jeżeli wierzch pianki za bardzo się zarumieni, możesz ją przykryć folią.

Cukier, mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtka jajek oraz cukier waniliowy wymieszaj z mlekiem.

Z tych składników ugotuj krem budyniowy – gotuj, dopóki nie zrobi się gęsty, a następnie odstaw do wystudzenia. Następnie zmiksuj go z masłem, dodając je powoli, łyżka po łyżce.

Podziel upieczone i ostudzone ciasto na dwie części, następnie wyjmij je z blachy i przełóż jedną połowę na talerz lub tacę.

Na dolny blat ciasta wyłóż krem budyniowy, a później przykryj go drugim blatem.

Ciasto jest gotowe. Smacznego!

Czytaj dalej