Sprawdź jeden z najpopularniejszych przepisów w świecie deserów. Lubisz domowy karmel? Jeśli tak, od razu możesz zrobić domowy krem karmelowy, który będzie smakował wyśmienicie na każdym deserze. Można z niego zrobić domowe wietrzniki i eklery lub po prostu dodać do ciast i placków, na których ten smak będzie Ci najbardziej odpowiadał.
W misce wymieszaj mąkę ze 100 ml mleka. Ubij jajka z solą w czystej misce. W rondlu z grubym dnem wymieszaj 150 g cukru z 3 łyżkami wody. Postaw na małym ogniu i gotuj w syropie, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i zrobi się złocisty.
Dodaj pozostały cukier i 500 ml mleka i ciągle mieszaj, aż mieszanina stanie się jednorodna. Do tej mieszanki stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną wcześniej z mlekiem i mieszaj, aż będzie gładka. Gotować, ciągle mieszając, aż krem nieco zgęstnieje.
Dodaj wcześniej ubite jajka, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj, a następnie wyłącz ogień. Powstały krem przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Możesz użyć go samodzielnie lub wymieszać z masłem lub śmietaną.
Last Updated on 20 stycznia 2023 by admin