Prosty krem z ciasta francuskiego – procedura przygotowania
Jeśli planujesz uroczystość rodzinną, zdecydowanie spróbuj tego prostego i stosunkowo szybkiego deseru. W kremie pełnym kremu żółtkowego z bitą śmietaną w cieście francuskim zakochasz się już po pierwszym kęsie.
Krem żółtkowy z bitą śmietaną
- żółtka jaj – 2 szt
- skrobia kukurydziana – 20 g
- cukier – 90 g
- mleko – 250 ml
- śmietana do ubijania – 200 g
- skórka z cytryny – do smaku
Korpus z ciasta francuskiego
- bułka z ciasta francuskiego – 1 szt
- cukier puder – do posypania
Przygotowanie
W rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj skrobię kukurydzianą. Dodać skórkę z cytryny i stopniowo dodawać mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Postaw garnek na ogniu i zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając. Następnie zdejmij mieszaninę z ognia i przenieś ją na talerz. Przykryj go folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rozwałkuj ciasto francuskie i przekrój je na pół. Jedną część pokroić na 15 kawałków, a drugą połowę ciasta nakłuć kilkakrotnie widelcem.
Następnie włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, a następnie podzielić ją na dwie części. Pierwszą część przełożyć do rękawa cukierniczego i odstawić. Stopniowo dodawaj masę żółtkową do reszty ubitej śmietany i ubijaj na gładki krem.
Na schłodzone ciało wyłożyć krem żółtkowy. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego uformuj na nim bezy z bitą śmietaną i ułóż na nich prostokąty ciasta francuskiego.
Na koniec dosłodzić śmietankę cukrem pudrem. Deser możesz podać od razu, ale będzie smakował lepiej, jeśli zostawisz go w lodówce na co najmniej 3 godziny.