Dokładnie umyj truskawki w misce z wodą. Usuwamy z nich łodygi, kroimy na pół i wkładamy do garnka.
Dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj. Przenieś zapiekankę do kuchenki i gotuj na średnim ogniu, aż truskawki będą miękkie.
Zdejmij zapiekankę z pieca i pozwól truskawkom ostygnąć. Umieść głęboką miskę w płytkiej misce z zimną wodą.
Dodaj śmietankę, cukier i skondensowane mleko. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ubić trzepaczką.
Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wymieszać. Dodać ostudzone truskawki i wymieszać.
Umieść ciasteczka na dnie małej szklanej foremki. Zalej je syropem truskawkowym.
Ułożyć truskawki przekrojone na pół wzdłuż brzegów formy. Dodajemy śmietanę i wyrównujemy.
Wymieszaj cukier puder z proszkiem truskawkowym w małej misce. Przesiać proszek przez sito na deser.
Na koniec udekoruj deser truskawkami i miętą i podawaj.
Last Updated on 19 kwietnia 2023 by admin