Umyte i obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą. Gotujemy 15 minut.
Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito do miski. Dodaj miękkie masło i wymieszaj puree.
Oddziel białko od żółtka. Dodaj żółtka do miski z puree ziemniaczanym.
Dodać sól i mielony czarny pieprz. Natkę pietruszki posiekać nożem i dodać do miski.
Na koniec dodać grubo starty ser i dokładnie wymieszać. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Z ciasta uformować pałeczki na papierze do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Ubij białka na talerzu trzepaczką.
Wlej bułkę tartą do płytkiego talerza. Zamrożone ciasto pokroić w ruloniki.
Ciasto obtaczamy najpierw w ubitym białku, a następnie w bułce tartej. Krokiety wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor.
Gotowe krokiety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Możemy podawać.
Last Updated on 22 grudnia 2022 by admin