Dawno nie jadłam tak dobrze przygotowanego mięsa: Poznaj przepis na kawałki kurczaka na pieczarkach i czosnku.

Doskonały przepis na soczyste piersi z kurczaka z pieczarkami i czosnkiem w kremowym sosie śmietanowym. Doskonały obiad zarówno na uroczystą okazję, jak i na co dzień. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut, a rezultat zachwyci Twoich domowników!

Potrzebujesz:

  • Pierś z kurczaka – 300 g
  • Pieczarki – 250 g
  • Masło – 30 g
  • Śmietana 30% – 150 g
  • Woda – 50 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj patelnię, wlej trochę oleju i dodaj 1 łyżeczkę masła.

Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron.

Następnie wyjmij je z patelni i dodaj na nią pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż.

Wlej śmietanę, dodaj pozostałe masło i na koniec wodę. Dopraw solą i pieprzem.

Zagotuj i ponownie dodaj na patelnię piersi z kurczaka. Pozostaw je w miksturze przez kilka minut, polej wierzch sosem śmietanowym.

Na koniec dodaj pokrojony czosnek, poczekaj aż sos zredukuje się. Życzę smacznego!