Doskonały obiad w 15 minut – mięso pozostaje miękkie, soczyste i smakuje fantastycznie. Kurczak na miodzie i czosnku.

Przepis na te piersi z kurczaka to prawdziwa perełka w każdej książce kucharskiej. Są szybkie, soczyste i łatwe do spożycia.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • czarny pieprz
  • mąka
  • 40 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • wiosenna cebula
  • 20 g masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kratkę u góry.

Przygotujemy patelnię (najlepiej z grubszym dnem). Na patelni roztopić 40 g masła. Piersi z kurczaka zawijamy w mąkę.

Owinąć z obu stron i mocno docisnąć palcami, aby pokryć mąką całą powierzchnię mięsa. Teraz przełóż piersi z kurczaka na patelnię z masłem. Smażymy mięso – około 4 minuty z każdej strony.

W międzyczasie drobno siekamy czosnek. Cebulę również drobno kroimy.

Gdy kurczak będzie upieczony z obu stron, dodaj resztę (20 g) masła na patelnię. Dodać czosnek i krótko podsmażyć.

Teraz dodaj sos sojowy. Teraz dodajemy ocet i mieszamy sos – zobacz wideo. Na koniec dodaj miód i wymieszaj. Wszystko krótko pieczemy razem i polewamy sosem kurczaka.

Na koniec posyp zieloną cebulką. Podawaj polane sosem. Życzymy smacznego! 🙂