Ten przepis to mój hit imprezy: Goście jedzą, aż im się uszy trzęsą. Kurczak po arabsku.

Jeśli marzysz o orientalnych i oryginalnych smakach w Twojej kuchni, a jednocześnie nie chcesz spędzić długich godzin na gotowaniu, to danie będzie idealnym rozwiązaniem. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz drogich i wymyślnych produktów.

Pyszny, miękki, niesamowicie aromatyczny kurczak po arabsku smakuje każdemu, kto go spróbuje. I chociaż przywodzi na myśl wspomnienie o dalekich podróżach, przygotowywany jest ze składników, które znaleźć można w każdej kuchni.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mąki
  • 60 g masła
  • 200 ml wody
  • Pęczek ziół np rozmarynu, koperku, natki z pietruszki
  • Przyprawy: do kurczaka, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kotlety. Do wody dodaj posiekane zioła, czosnek i sok z cytryny. Zalej mięso, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny.

Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na roztopionym maśle. W misce dokładnie roztrzep jajka, dodaj przyprawy do smaku i wsyp przestudzoną cebulkę.

Marynowane kotleciki zanurz w masie jajecznej, a następnie smaż z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy mięso smaży się na patelni, rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Blaszkę nasmaruj olejem i połóż na nią usmażone kotleciki. Na całość wylej pozostałą masę jajeczną. Piecz przez około 15 minut.

Gotowe! Kurczaka po arabsku można podawać z pieczonymi ziemniakami, pure, ryżem albo warzywami.