Pyszny kurczak z brokułami i pieczarkami. Smaczny, prosty obiad na szybko, dla Pań dbających o linię.
Brokuł to warzywo o wielu cennych właściwościach. Ma działanie przeciw nowotworowe, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, korzystnie wpływa na wzrok.
Ma także doskonałe właściwości dietetyczne, obniża wartości cholesterolu i wspomaga leczenie osteoporozy. Brokuł można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Jest bardzo wiele przepisów wykorzystujących brokuły. Oto jeden z nich!
Kurczak z brokułami i pieczarkami
To proste w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne danie, może być ozdobą romantycznej kolacji w domowym zaciszu. Niedzielny obiad, także może być okazją do pochwalenia się kulinarnym kunsztem gospodarzy. A zatem do dzieła, pamiętajmy jednak, że brokuł powinien być krótko poddawany obróbce termicznej, aby nie stracił witamin i swoich odżywczych właściwości.
Lista składników
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 g brokułów
- 250 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania
Nagrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju słonecznikowego. Do rozgrzanego oleju dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dopraw solą i pierzem. Smaż ok 15-20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Nie mieszaj za często, ponieważ mięso puści soki i zacznie się dusić, a nie smażyć. Po usmażeniu, przełóż filet do innego naczynia.
Dolej kolejną łyżkę oleju i wrzuć na patelnię pokrojone pieczarki i brokuły rozdzielone na różyczki. Smaż do miękkości, dodaj do mięsa z kurczaka. Ponownie dodaj łyżkę oleju, posiekaj czosnek i wrzuć na patelnię. Uważaj, aby się za mocno nie zrumienił, bo zgorzknieje.
Następnie dodaj brązowy cukier, olej sezamowy, sos sojowy i drobiowy bulion. Dodaj mąką uważając, aby nie powstały grudki. Zagotuj, dodaj mięso, brokuły i pieczarki. Gotuj kilka minut, czekając, aż sos lekko zgęstnieje i otuli wszystkie składniki. Podawaj z ryżem lub makaronem. Całość można posypać odrobiną szczypiorku lub kolendry.