Makaron z kurczaka w sosie z groszkiem: Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół.

Bardzo szybki, prosty i bardzo smaczny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Kurczaka podsmażamy z cebulą, a następnie z puree, śmietany i groszku przygotowujemy pyszny sos. Podawany z gotowanym ryżem.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka lub steki z udźca
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • krem zmiękczający
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodki sos chilli

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski, a szalotkę drobno posiekać. Szalotki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać posolone i posypane pieprzem mięso i szybko smażyć, aż zrobi się białe. Dodać puree, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką i zalać bulionem.

Pozwól mu bulgotać przez około 10 minut. Wsypać groszek, zmiękczyć śmietaną i dokładnie podgrzać. Doprawić chili i podawać z ryżem.