Ten cudowny kwiat, pełen pożytecznych właściwości, odstrasza szkodniki takie jak mszyce, ćmy czy nicienie, a także przynosi liczne korzyści zdrowotne, lecząc problemy ze stawami, wzrokiem i żołądkiem. Herbata z aksamitki, znakomita na trawienie, może być parzona zarówno w wodzie, jak i w oleju, co zwiększa jej właściwości lecznicze.
W przypadku bólu kości i reumatyzmu, aksamitka ma korzystny wpływ. Specjalna mikstura, stworzona z pomarańczowych kwiatów i oleju spożywczego w proporcji 3:1, po trzech tygodniach nabiera właściwości łagodzących ból. Olejek tym używa się do masowania bolących miejsc. Natomiast do kąpieli można dodać wywar z aksamitki, przygotowany poprzez namoczenie kwiatów nocą i zagotowanie ich rano.
Herbata z aksamitki, przygotowana z 5 kwiatów, liścia młodego słonecznika, łyżeczki zielonej herbaty, dwóch gałązek mięty i dwóch liści pokrzywy, jest nie tylko smaczna, ale i pomocna w problemach wzrokowych, dzięki zawartości luteiny karotenoidowej. Zaleca się spożywanie trzech świeżych kwiatów dziennie (dla dzieci jeden) przez miesiąc, by poprawić wzrok.
W sytuacji przeziębienia lub grypy, aksamitka może ułatwić oddychanie. Wystarczy zalać kilka pąków wrzątkiem i wdychać opary z przykrytego ręcznikiem dzbanka.
Aksamitka znajduje też zastosowanie w kuchni. Jej kwiaty, o smaku przypominającym anyż, doskonale komponują się z sosami, sałatkami, a w krajach nadmorskich dodaje się je również do sałatek owocowych i zup.
Last Updated on 27 listopada 2023 by admin