Należy do najpopularniejszych przypraw na świecie, ceniona za smak w kulinarii i koloryt. Medycyna alternatywna korzystała z niej przez wieki. Nie tylko dolegliwości żołądkowe, niestrawności i rany leczy, ale również ma wspaniały kolor.
Nie do przecenienia jest wpływ kurkumy na zdrowie, potwierdzony badaniami naukowymi. Kurkumina, zawarta w przyprawie, stanom zapalnym przeciwdziała i problemy trawienne łagodzi.
Kurkumina, zdaniem niektórych, ma również potencjał w prewencji raka. Pełna właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, jest sojusznikiem w walce z chorobami. Przetrwanie komórek w stanach zapalnych może wspomagać.
Nie tylko problemy z wątrobą i oddychaniem leczy, ale również choroby autoimmunologiczne i neurologiczne. Ekspertów zdaniem, płuc i śluzu oczyszcza, zawdzięczając to związkowi tumeronowi. Wspomaga funkcjonowanie mózgu, jest pomocny w leczeniu Alzheimera.
Przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie kurkumy stawia ją w rzędzie środków prewencyjnych i leczniczych na raka żołądka, piersi, płuc, wątroby i okrężnicy. Atakuje jedynie komórki złośliwe, zdrowe pozostawia nietknięte.
W szklanym pojemniku mieszankę przygotuj. Przy przeziębieniu co godzinę łyżeczkę zjedz. Następnego dnia co dwie godziny, a trzeciego – trzy razy w ciągu dnia. Mieszaninę w ustach powoli rozpuść. Do herbaty codziennie możesz dodać łyżeczkę, by efekty optymalne osiągnąć!
Last Updated on 13 października 2023 by admin