Połączenie kilku prostych składników, stosowane regularnie nie tylko pobudzi nasz układ odpornościowy do pracy, ale także zadziała bakteriobójczo i przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Przepis.
Jest to sprawdzony domowy przepis, który stosuję codziennie od miesiąca, wtedy wypróbowałam go pierwszy raz. Lek wspomaga układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, bakteriobójczo, a także oczyszcza krew.
W trakcie każdej jesieni zmagam się z wirusami i katarem, który się z tym wiąże. Odkąd zaczęłam stosować przepis, nic mi nie dolega, często wsiadam w autobus lub moczy mnie deszcz a mój organizm pozostaje niewzruszony. Poza wspomaganiem odporności, lek działa na symptomy, które pojawiają się w pierwszej kolejności przy chorobie.
Przepis jest również niezastąpiony jeśli chodzi o kaszel, stany zapalne, śluz w oskrzelach oraz jako pomoc w walce z chorobami wirusowymi.
Składniki:
- 400 g miodu lub cukru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 litr wody
- ok. 2,5 cm imbiru
- 400 g cebuli
Przygotowanie:
Cebulę i imbir kroimy, następnie wrzucamy je do garnka, wlewamy do tego wodę i pozostałe składniki. Po postawieniu garnka na palnik doprowadzamy wodę do wrzenia i wyłączamy. Gotowy lek pozostawiamy do ostygnięcia, po czym go odcedzamy i wlewamy do preferowanego naczynia lub butelki.
Wspomaga prawidłowe działanie i płynny przepływ powietrza w drogach oddechowych, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, oczyszcza krew a do tego działa przeciwzapalnie.
Stosowanie:
1 łyżka rano, najlepiej na czczo i 1 łyżka przed kolacją. Najlepiej trzymać w chłodnym miejscu jak lodówka.
Syrop z cebuli z dodatkiem miodu to sprawdzony lek, którego składniki zawsze są łatwo dostępne w sklepach. Ma szybkie działanie i smak, który nie odstrasza dzieci od jego zażywania.
Syrop ten od czasów starożytnych zażywany był w przypadkach kaszlu i grypy. Jest antyseptyczny, szybki w działaniu i niezwykle łatwy w przyrządzeniu. Posiada witaminę B6, B1 i C, a zawarta w nim cebula dostarcza kwas foliowy i biotynę.
To sprawdzony sposób na walkę z suchym kaszlem, zapaleniem zatok i podwyższoną temperaturą. Usuwa także niechciane bakterie z organizmu.
Miód to niezastąpiony pogromca problemów z dolnymi i górnymi drogami oddechowymi. Posiada właściwości i substancje mogące być skuteczniejsze od konwencjonalnego leczenia. Trzeba mieć jednak pewność, że posiada się miód od pszczelarza, produkty dostępne w marketach nie są wysokiej jakości.
Najczęściej używanym przepisem jest ten na naturalną herbatę na kaszel z cebuli i miodu.
Składniki:
- wysokiej jakości miód
- 250 ml wody
- 2 cebule
Przygotowanie:
Od dwóch niedużych cebul odcinamy końce, zostawiając skórkę, która ma wiele korzystnych substancji i myjemy je. Cebule wkładamy do gotującej się wody i zostawiamy na 10 do 15 minut. Po wyłączeniu palnika pozostawiamy do ostygnięcia, do preferowanej temperatury. Dodajemy miód i dodatkowo cytrynę, według upodobań. W ciągu dnia pijemy tyle razy, ile potrzebujemy.