Turecką lemoniadę, której przepis jest doskonały, robię przez całe lato. Przepis przywiozłam z wakacji.

Przepis na turecką lemoniadę, który przywiozłam z wakacji, okazał się być prawdziwym kulinarnym odkryciem.

Ten napój, bogaty w witaminę C, jest idealnym orzeźwieniem i skutecznym sposobem na ugasić pragnienie. Co więcej, sprawdzi się nawet podczas mroźnej zimy, gdy dopadnie cię przeziębienie. Jest to hit na każde świąteczne przyjęcie, a dzieci również nie mogą mu się oprzeć.

Turecka lemoniada może być przygotowywana na wiele sposobów, ale ten, który wybrałam, jest szczególny, ponieważ nie wymaga gotowania. Dzięki temu wszystkie witaminy są zachowane. To prosty w wykonaniu napój, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym. Warto go wypróbować.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 1 pomarańcza
  • 2 l wody
  • 2 cytryny
  • 160-200g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść cukier w wodzie.
  2. Umyj cytrusy i zetrzyj z nich skórkę, dodaj do wody z cukrem.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, dodaj do mieszanki.
  4. Przelej płyn przez sito do butelki, następnie wstrząśnij.
  5. Przelej miksturę do dzbanka przez sito.
  6. Dodaj do lemoniady listki mięty lub gałązkę rozmarynu.
  7. Przykryj i umieść w lodówce na kilka godzin lub na noc.

Życzymy smacznego! 🙂