Lemoniada kwiatowa z bzu – zdrowa i wyjątkowo smaczna: Przepis, którego powinien spróbować każdy, kto jest chory i nie ma energii.
Czy kiedykolwiek próbowałaś lemoniady z bzu?
Jest fantastycznie smaczna, orzeźwiająca, a także bardzo zdrowa. Teraz jest idealny czas na jej przygotowanie i cieszenie się wszystkimi właściwościami zdrowotnymi bzu w świetnej letniej recepturze.
Czarny bez i jego wpływ na zdrowie
- Silne wsparcie odpornościowe, chroni komórki przed rodnikami
- Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne
- Działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Łagodne działanie antybiotyków
- Wspomaga pocenie się (grypa)
- Wspomagają trawienie, oczyszczają przewód pokarmowy
- Usuwa zaparcia, reguluje stolec
- Eliminuje wzdęcia i bóle brzucha
- Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
- Eliminuje stany zapalne, kaszel i śluz
- Nadaje się na przeziębienie, grypę, alergie, zapalenie oskrzeli
- Działa moczopędnie, oczyszcza nerki i drogi moczowe
- Uwalnia z organizmu kwas moczowy
- Likwiduje bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa)
- Uspokaja układ nerwowy
- Eliminuje stres
- Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
Jak przygotować orzeźwiającą i zdrową lemoniadę z bzu
Składniki:
- około 8 sztuk kwiatów bzu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- około 3 litry wody
Dodatkowo:
- 1 garść wiciokrzewu, mięty lub inne zioła
Przygotowanie:
W słoneczny dzień, w ogrodzie lub w innym czystym miejscu wybieramy przepięknie kwitnący krzew o czarnej podstawie.
Wytniemy około 8 większych kwiatów. Z kwiatów usuwamy grubsze łodygi. Włożyć do 3,5-litrowego kubka bez spłukiwania. Dodaj garść młodego wiciokrzewu lub mięty lub innych odpowiednich ziół według własnych upodobań.
Dokładnie umyj cytrynę i pomarańczę. Pokrój w plasterki i dodaj do bazy. Do kubka dodamy również dwie łyżki miodu. Napełnij kubek wodą, najlepiej źródlaną lub przynajmniej przefiltrowaną. Przykryj czymś oddychającym, aby zawartość mogła oddychać.
Umieszczamy go w nasłonecznionym miejscu i ładujemy przez cały dzień na słońcu (lub kładziemy na oknie na 24 godziny). Wskazówka:
W pełnym słońcu wystarczy nawet 6-8 godzin, nie trzeba przesadzać. Po naparze przesypujemy przez sitko, bez problemu możemy wycisnąć mięso. A potem będziemy w pełni cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym napojem.