Lemoniada kwiatowa z bzu – zdrowa i wyjątkowo smaczna: Przepis, którego powinien spróbować każdy, kto jest chory i nie ma energii.

Czy kiedykolwiek próbowałaś lemoniady z bzu?

Jest fantastycznie smaczna, orzeźwiająca, a także bardzo zdrowa. Teraz jest idealny czas na jej przygotowanie i cieszenie się wszystkimi właściwościami zdrowotnymi bzu w świetnej letniej recepturze.

Czarny bez i jego wpływ na zdrowie

  • Silne wsparcie odpornościowe, chroni komórki przed rodnikami
  • Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne
  • Działanie antyseptyczne i detoksykujące
  • Łagodne działanie antybiotyków
  • Wspomaga pocenie się (grypa)
  • Wspomagają trawienie, oczyszczają przewód pokarmowy
  • Usuwa zaparcia, reguluje stolec
  • Eliminuje wzdęcia i bóle brzucha
  • Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
  • Eliminuje stany zapalne, kaszel i śluz
  • Nadaje się na przeziębienie, grypę, alergie, zapalenie oskrzeli
  • Działa moczopędnie, oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • Uwalnia z organizmu kwas moczowy
  • Likwiduje bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa)
  • Uspokaja układ nerwowy
  • Eliminuje stres
  • Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)

Jak przygotować orzeźwiającą i zdrową lemoniadę z bzu

Składniki:

  • około 8 sztuk kwiatów bzu
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • około 3 litry wody

Dodatkowo:

  • 1 garść wiciokrzewu, mięty lub inne zioła

Przygotowanie:

W słoneczny dzień, w ogrodzie lub w innym czystym miejscu wybieramy przepięknie kwitnący krzew o czarnej podstawie.

Wytniemy około 8 większych kwiatów. Z kwiatów usuwamy grubsze łodygi. Włożyć do 3,5-litrowego kubka bez spłukiwania. Dodaj garść młodego wiciokrzewu lub mięty lub innych odpowiednich ziół według własnych upodobań.

Dokładnie umyj cytrynę i pomarańczę. Pokrój w plasterki i dodaj do bazy. Do kubka dodamy również dwie łyżki miodu. Napełnij kubek wodą, najlepiej źródlaną lub przynajmniej przefiltrowaną. Przykryj czymś oddychającym, aby zawartość mogła oddychać.

Umieszczamy go w nasłonecznionym miejscu i ładujemy przez cały dzień na słońcu (lub kładziemy na oknie na 24 godziny). Wskazówka:

W pełnym słońcu wystarczy nawet 6-8 godzin, nie trzeba przesadzać. Po naparze przesypujemy przez sitko, bez problemu możemy wycisnąć mięso. A potem będziemy w pełni cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym napojem.

Przechowujemy ją w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin.