Zawierają one cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu m.in. pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto wykazują działanie przeciwzakrzepowe.
Przy tym wszystkim ludzie rzadko zdają sobie sprawę z tego, że bardzo istotne są również liście orzecha włoskiego. Zawierają witaminy, glukozydy, flawonoidy, karotenoidy oraz olejki eteryczne. Ponadto odznaczają się właściwościami antybakteryjnymi i antyseptycznymi.
Kiedy zbierać liście? Naturalnie wtedy, kiedy są już w pełni rozwinięte – najlepiej od końca maja do czerwca. Zauważ jednak, że listki pokryte plamami, z oznakami chorób, nie nadają się do wykorzystania. Zbieramy tylko te ładne i zdrowe.
Po zerwaniu liście należy wysuszyć. Dalej będziemy przechowywać jedynie te, które zachowają zieloną barwę. Wkładamy je do szczelnych pojemników. Pozostałe (brązowe) wyrzucamy.