Nie warto wyrzucać łodyg czosnku: Dzięki nim można podreperować swoje zdrowie, jak z nich w pełni korzystać.

Potrzebnymi składnikami będą:

  • pokrojone łodygi czosnku;
  • 10 łyżek oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soli;
  • wyciśnięty sok z cytryny – opcjonalnie.

Na samym początku usuwamy kwiat czosnku, a następnie dokładnie myjemy łodygi pod ciepłą wodą. Pozwalamy im z niej ociec. Łodygi kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowujemy mikser, w którym następnie nasze łodygi wymieszamy.

Doprawiamy je również solą oraz wlewamy wszystkie łyżki oliwy z oliwek. Przygotuj słoiki z pokrywkami, które najpierw dokładnie wysterylizujesz i wyparzysz. Do nich wkładamy gotowe już pesto i bardzo mocno zakręcamy pokrywki. Dodatek ten przechowujemy w lodówce. Możemy serwować z nim na przykład makarony, tosty, sosy i tak dalej.

Sałatka z łodyg czosnku