Nie warto wyrzucać łodyg czosnku: Dzięki nim można podreperować swoje zdrowie, jak z nich w pełni korzystać.

Składniki:

  • łodygi czosnku;
  • trochę soli;
  • kukurydza z puszki;
  • pokrojony w kostkę pomidor;
  • sałata lodowa;
  • majonez;
  • kilka kropel cytryny;
  • jajka.

Na samym początku usuwamy kwiaty. Dokładnie obmywamy łodygi czosnku, którym następne pozwalamy ociekać przez pewien czas. Łodygi kroimy tak, aby wielkością przybliżone były do zielonej fasoli. Przygotuj garnek, do którego wlejesz odpowiednią ilość wody i wsypiesz sól.

Do niego wrzucamy pokrojone wcześniej łodygi, przykrywamy garnek i gotujemy je. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników w misce. Do miski dodaj pokrojony w kostkę pomidor, sałatę lodową w mniejszych kawałkach, a także kukurydzę z puszki oraz wcześniej ugotowane na twardo jajka.

Po określonym czasie spuść z garnka wodę, a następnie pozwól nieco łodygom ostygnąć. Dodaj je do wcześniej przygotowanej miski, skrop całość cytryną, dodaj jeszcze trochę soli oraz majonez. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Czytaj dalej