Zacznij od przygotowania suchej, czystej miski. Oddziel żółtka od białek (białka odłóż na bok, będą potrzebne później). Żółtka umieść w misce, dodaj cukier i ubij do połączenia składników.
Włącz mikser na niskie obroty i stopniowo dodawaj masło. Następnie wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj też skórkę z cytryny lub limonki*. (*Upewnij się, że cytryna lub limonka jest dobrze umyta przed zetrzeniem skórki).
Odłóż mikser i weź się za ciasto ręcznie. Wyrabiaj je, aż stanie się gładką kulą. Podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut (nie w lodówce).
W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto. Jedną część ugnieć dłoniami, formując spód w formie do pieczenia, drugą część odłóż.
Przygotuj krem. W misce ubij pozostawione białka z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj jogurt i przesianą mąkę, mieszając na niskich obrotach do połączenia składników.
Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę, i posyp nią krem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Last Updated on 5 lutego 2024 by admin