Domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i octu. Równie smaczny jak ten ze sklepu, a o wiele zdrowszy!
Składniki:
Kupny majonez nie należy do najtańszych, a poza tym zawiera sztuczne barwniki i konserwanty. Możesz od tej pory zastąpić tradycyjny majonez kupowany w sklepie, tą zdrowszą wersją. Przede wszystkim pozbawiony jest on konserwantów oraz surowych jajek i octu.
Bardzo prosty w wykonaniu nawet dla [początkujących kucharzy. Dodatkowo gwarantuję, że zaskoczy Cię pozytywnie jego smak. Przygotowany w domu sos można wykorzystać jako dodatek do sałatek, smażonych potraw jak i kanapek.
Sposób przygotowania:
Do miski wlej olej oraz mleko. Wymieszaj je z użyciem blendera. Po dokładnym połączeniu składników dodaj musztardę, sól, cukier oraz sok z cytryny. Miksuj dopóki składniki nie utworzą gęstego, jednolitego sosu. Jeżeli lubisz dodaj suszoną lub świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos najlepiej przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku (np. słoiku).
Ważność sosu: sugeruj się datą przydatności do spożycia umieszczoną na mleku, którego użyto do sporządzenia sosu. Sos należy zużyć przed tą datą. Do tego czasu możesz go dodawać do wybranych potraw.
Last Updated on 19 stycznia 2023 by admin