Bez problemu możemy zrobić sami w domu: Przepis na domowy zamiennik majonezu.

Wegański majonez o świetnym smaku. Idealny do sałatek jak i dodatek do słonych przekąsek.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 60 ml wody
  • 125 ml oleju (kokosowy lub inny ulubiony)
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj w garnku mąkę z dodatkiem wody następnie [podgrzej na niewielkim ogniu. Gdy mieszanka zgęstnieje zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy. Miksując dodawaj małym strumieniem olej. Do gładkiego sosu wlej sok z cytryny i dodaj musztardę. Gotowy sos dopraw zgodnie ze swoim smakiem.

Smacznego!

Czytaj dalej