Lek naturalny wzmacniający odporność: Makaron dra Amosowa.

Nikołaj Michajłowicz Amosow był znakomitym chirurgiem, jest autorem wielu innowacyjnych technik w medycynie.

Ten najmądrzejszy człowiek zalecił pacjentom, którzy właśnie przeszli operację, przyjmowanie mikstury  wzmacniającej układ odpornościowy i organizm. „Lek” wspaniale wzmacnia mięsień sercowy, pomaga przy arytmii i miażdżycy. Pasta Amosowa ma korzystny wpływ na cały organizm, wzmacnia układ odpornościowy.

Ponadto jest bardzo pożywna i smaczna, dzięki czemu podczas diety można nią zastąpić obiad lub śniadanie. Dla miłośników słodkich płatków ta mieszanka stanie się oryginalnym dressingiem. Ponadto makaron dobrze komponuje się z jogurtem. Dzielę się z Wami przepisem na makaron Amosowa. Abyś była zdrowsza i rzadziej chorowała!

Makaron Amosowa na wzmocnienie odporności

 

Aby zrozumieć, dlaczego pasta Amosowa ma właściwości lecznicze, wystarczy spojrzeć na jej skład. Wybitny chirurg wiedział dokładnie, jakie owoce dodać, aby uzyskać genialny efekt.

Rodzynki są rekordowe pod względem zawartości potasu, jedna garść zawiera około 850 mg. Dlatego jest dobrym pożywieniem dla mięśnia sercowego! Ponadto rodzynki wzmacniają układ nerwowy i są uważane za silny przeciwutleniacz.

Suszone morele są słusznie uważane za jedne z najzdrowszych suszonych owoców. Skutecznie zwalczają anemię, usuwają nadmiar płynów z organizmu i poprawiają widzenie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A morele suszone polecane są osobom z problemami tarczycy.

Figi – Owoce drzewa figowego są źródłem żelaza i białka. Szczególnie przydatne dla rozwijającego się ciała i kobiet w ciąży. Suszone figi są również bogate w tryptofan, który odpowiada za długi i zdrowy sen.

Suszone śliwki – Kolejny pokarm bogaty w potas. Suszone śliwki szybko przywracają równowagę energetyczną, poprawiają pracę układu pokarmowego. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika!

Mieszanka suszonych owoców doprawiana jest znanymi środkami na przeziębienie – miodem i cytryną. Musi również zawierać orzechy włoskie, które są bogate w jod i zdrowe tłuszcze. W oryginalnej recepturze brakuje tylko imbiru do uzupełnienia obrazu (w tamtym czasie nie był on u nas zbyt popularny). Zalecamy również jego dodanie.

Jak gotować makaron Amosowa

Będziesz potrzebować:

  • 500 g rodzynek
  • 1 cytryna ze skórką
  • 500 g suszonych moreli
  • 500g fig
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 500 g suszonych śliwek
  • 500 g miodu

Wszystkie składniki zmiel w robocie kuchennym, blenderze lub maszynce do mięsa. Dodać 500 g miodu i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Pozostaje tylko ułożyć makaron w słoikach i przechowywać go w lodówce. Stosuj 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Zwróć uwagę na ten przepis! Pasta Amosowa będzie szczególnie przydatna dla uczniów, osób pracujących umysłowo i fizycznie, sportowców i osób starszych.