Ich przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu, a smakują fantastycznie. Serwując takie łakocie swoim znajomym, z pewnością ich zaskoczysz. Sprawdź, jak je przygotować.
W 50 ml ciepłej wody wymieszaj suche drożdże z łyżką cukru. Następnie wlej mleko, łyżkę oleju i pozostałą część cukru. Wszystko dokładnie mieszaj.
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier waniliowy, 2 jajka oraz margarynę. Zagniataj całość, wlewając jednocześnie rozczyn z drożdżami. Mieszaj do uzyskania ciasta.
Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kilka minut i przygotuj farsz. W pierwszej kolejności zalej mak wrzącą wodą, dzięki czemu pozbędziesz się charakterystycznej goryczki.
Teraz weź ciasto, podziel je sobie na średniej wielkości części. Każdą z osobna dokładnie przewałkuj i wypełnij przygotowaną masą makową. Zwiń ciasto w rulon i jeszcze dodatkowo pokrój wzdłuż formując tym samym okrągłe ślimaczki.
Tak przygotowane ciasto wyłóż na przygotowanej do pieczenia blaszce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem cukru pudru.
Last Updated on 5 października 2020 by admin