Te pyszne i miękkie ślimaczki możesz przygotować praktycznie każdego dnia – szybko i pysznie

Mak kojarzy się zazwyczaj ze świątecznymi wypiekami, ale te pyszne i miękkie ślimaczki możesz przygotować praktycznie każdego dnia.

Ich przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu, a smakują fantastycznie. Serwując takie łakocie swoim znajomym, z pewnością ich zaskoczysz. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki:

  • 200 maku
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g chałwy
  • 100 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • ciepła woda
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

W 50 ml ciepłej wody wymieszaj suche drożdże z łyżką cukru. Następnie wlej mleko, łyżkę oleju i pozostałą część cukru. Wszystko dokładnie mieszaj.

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier waniliowy, 2 jajka oraz margarynę. Zagniataj całość, wlewając jednocześnie rozczyn z drożdżami. Mieszaj do uzyskania ciasta.

Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na kilka minut i przygotuj farsz. W pierwszej kolejności zalej mak wrzącą wodą, dzięki czemu pozbędziesz się charakterystycznej goryczki.

Odczekaj około kwadrans. Następnie odcedź ziarenka od wody, włóż do blendera razem z chałwą i miksuj na jednolitą masę.

Teraz weź ciasto, podziel je sobie na średniej wielkości części. Każdą z osobna dokładnie przewałkuj i wypełnij przygotowaną masą makową. Zwiń ciasto w rulon i jeszcze dodatkowo pokrój wzdłuż formując tym samym okrągłe ślimaczki.

Tak przygotowane ciasto wyłóż na przygotowanej do pieczenia blaszce. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem cukru pudru.

Przekąskę piecz przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Gotowe!