Najlepszy jaki jadłam. Pyszny strudel makowy, aromatyczny z bogatym nadzieniem. Oto przepis

Pierwszy etap stanowić będzie przygotowanie ciasta. Do rozkruszonych w misce drożdży dodać należy około łyżeczki cukru i mąki. Następnie należy zalać to połową mleka, wymieszać i na chwilę odstawić, przykrywając ręcznikiem kuchennym, by drożdże miały szansę urosnąć.

W tym czasie do większej miski należy wsypać przesianą mąkę, a kolejno wymieszać ją z solą, cukrem i olejem. Do tego stopniowo trzeba dodawać drożdże i wymieszać na gładką konsystencję. Kolejno należy odstawić to przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 30 minut, dla zakwaszenia ciasta.

W tym czasie można przygotować nadzienie makowe. Po przesypaniu zmielonego maku do miski, należy zalać go wrzątkiem na 2 do 3 cm ponad makiem. Kolejno należy odstawić to do zastygnięcia na około 30 do 60 minut. Po tym trzeba odlać wodę a mak wymieszać mikserem.