Cudowne właściwości kwiatów malwy, które zostały nieco zapomniane przez nas w życiu dorosłym.
Większość z nas z życia dziecięcego kojarzy małe cudowne kwiatki, które znajdowaliśmy na podwórku, na łące, w parkach. Dziś niestety rzadziej się o nich pamiętamy, a są to dobroczynne kwiaty malwy. Jest to roślina, która zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także wszechstronnością i ogromnym pozytywnym wpływem na ludzkie zdrowie.
Kwiaty malwy zawierają dobroczynny śluz, który tworzy na ludzkiej błonie śluzowej pewnego rodzaju tarcze ochronną, która zapobiega podrażnieniom gardła na przykład spowodowanym kaszlem. Liście, owoce, łodygi, a także kwiaty malwy mogą być spożywane przez człowieka na surowo oraz również po ich przetworzeniu np. po ugotowaniu, po ususzeniu, po uduszeniu.
Właściwości zdrowotne malwy:
- malwa silnie wspiera cały układ odpornościowy człowieka,
- malwa stanowi profilaktykę przeciw grypie, a także pomaga w nieżycie nosa,
- malwa wykazuje działanie antyseptyczne oraz detoksykujące,
- malwa wspomaga trawienie,
- malwa doskonale oczyszcza żołądek oraz jelita,
- malwa pomaga podczas biegunek, a także przy wzdęciach,
- malwa świetnie oczyszcza drogi moczowe,
- malwa oczyszcza nerki,
- malwa oczyszcza wątrobę oraz przyspiesza jej regenerację,
- malwa usuwa z organizmu ludzkiego niekorzystne substancje,
- roślina malwy likwiduje stany zapalne w jamie ustnej,
- roślina malwy likwiduje stany zapalne w górnych drogach oddechowych,
- roślina malwy działa wspomagająco podczas kaszlu,
- roślina malwy rozpuszcza śluz zalegający w drogach oddechowych,
- malwa leczy oraz dezynfekuje rany,
- roślina malwy wspomaga gojenie się ran,
- malwa wykazuje właściwości w usuwaniu obrzęku,
- roślina malwy eliminuje swędzenie,
- malwa leczy oraz łagodzi oparzenia,
- malwa może być stosowana, jako płukanka do gardła oraz jamy ustnej (zwalcza w ten sposób infekcje bakteryjne, a także wirusy),
- zawarty w roślinie malwy śluz doskonale łagodzi podrażnione błony śluzowe przewodu pokarmowego.
Przygotowywanie malwy:
WróćCzytaj dalej