Mannik „Zebra” – sprawdzony prosty przepis na ten pyszny wypiek. Zaskocz gości tym efektownym ciastem

Ciasta z kaszą manną jednych dziwią, ale na szczęście równie wielu zachwycają. I słusznie, bo to świetny pomysł na wypieki, które zawsze się udają!

Dzisiaj przedstawiamy właśnie taki przepis – łatwy, sprawdzony przez wiele zadowolonych osób, a jednocześnie robiący wrażenie. Jego wygląd i smak zdecydowanie przypadną do gustu każdemu. Na szczęście ciasto wyrasta na tak duże, że dla wszystkich starczy!

Składniki:

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 90g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • odrobina ekstraktu waniliowego do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania miski, do której wlejemy kefir, a następnie dodamy sodę, kaszę mannę i mąkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem, wanilią i jajkami.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie obu mas, a powstałe w ten sposób ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Do posmarowanej olejem blachy wlewamy na zmianę ciemną i jasną masę. W ten sposób powstanie wzór przypominający zebrę, od której ciasto ma nazwę.

Ciasto należy piec przez 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe smakuje pysznie z czekoladową polewą.

I voila, przepyszna zebra gotowa do zjedzenia! Smacznego!